Metodiskt innehåll baserat på Forskning

Forskning är en av pelarna som Bergman Visions verksamhet vilar på. Här kan du hitta referenser och forskningsrön samt få inspiration!

Förändringsledning

Bergman Visions forskningsgrund för arbete med förändringsledning utgår ifrån två förändringsmodeller som kombineras och anpassas till organisation och uppdrag.

ADKAR- och David Copperriders 4D-modeller är båda forskningsbaserade metoder inom förändringsledning, utvecklade för att hjälpa organisationer att navigera och framgångsrikt genomföra förändringsprocesser.

ADKAR-modellen utvecklades av Prosci och bygger på forskning om hur individer hanterar förändring. Denna modell förklarar de fem grundläggande stegen för att uppnå bestående förändring: Awareness (medvetenhet), Desire (vilja), Knowledge (kunskap), Ability (förmåga) och Reinforcement (förstärkning). Modellen fokuserar på individens resa genom förändringen och betonar att varaktiga förändringar bygger på att individer har både förståelse för och motivation att genomföra förändringen, samt att de har de nödvändiga färdigheterna. ADKAR används ofta i förändringsledningsstrategier för att säkerställa att varje steg är uppnått innan nästa tas, vilket ökar chanserna för framgångsrik implementering.

David Copperriders 4D-modell, eller Appreciative Inquiry (AI) 4D-modellen, är grundad på Appreciative Inquiry-teori och fokuserar på att skapa förändring genom att identifiera och bygga på en organisations styrkor. De fyra stegen är Discovery (upptäckt), Dream (dröm), Design (design) och Destiny (framtid). I denna modell börjar förändringsarbetet med att identifiera de mest positiva aspekterna av nuläget, för att sedan formulera en framtidsvision, skapa en strukturerad plan för förändring och slutligen implementera den. 4D-modellen är styrkebaserad och betonar vikten av att engagera medarbetarna genom att bygga på deras 4.

Båda modellerna utgår från individens och organisationens behov i förändringsprocesser, men ADKAR är mer linjär och steg-för-steg-orienterad, medan Copperriders 4D är cyklisk och mer inriktad på att skapa en positiv och hållbar förändringskultur via spåket och meningsskapande berättelser.

Forskning och referenser

Organizational wisdom and executive courage, Cooperrider, David Srivastva, Suresh,  Jossey-Bass Inc, Publishers, 1998

The business of building a better world, David Cooperrider, Audrey Selian,  Berrett-Koehler Publishers, 2021

The appreciative organization, Harlene Anderson, David Cooperrider, Kenneth Gergen Taos Institute Publications 2008

Uppskattande samtalskonst : Skapa möjligheter i samtalets värld. Bergman, S. Blomqvist, C., Studentlitteratur, 2024

ADKAR: A model for change in business, government, and our community Hiatt, Jeff, Prosci, 2006

Hållbart arbetsliv

Bergman Vision arbetar med resiliensutveckling på flera nivåer för att skapa långsiktigt hållbara och framgångsrika organisationer, grupper och individer.

Genom att fokusera på olika nivåer av resiliens skapar Bergman Vision en helhetsstrategi som stödjer både prestation och välbefinnande på ett långsiktigt sätt. Resiliens betyder tänjbarhet och är ett omfattande forskningsfält inom psykologi för trauma och krisbearbetning men även inom naturvetenskapen relaterat till naturens och samhällens förmåga att bygga upp sig efter naturkatastrofer. I relation till arbetslivet kan resiliens lättast kopplas till begreppet hållbarhet relaterat till både individen, gruppen och organisationen i stort.

  1. Individnivå

På individuell nivå hjälper Bergman Vision ledare och medarbetare att utveckla målfokus, självinsikt, emotionell insikt och stresshantering. Programmen innefattar coaching och utbildning som fokuserar på att stärka individens förmåga att hantera pressade situationer och snabbt återhämta sig efter motgångar. Individen lär sig också att bygga upp hållbara vanor för att utveckla sitt självledarskap och förbättra sitt välbefinnande, vilket är avgörande för att hantera stress och upprätthålla motivation och engagemang över tid.

  1. Gruppnivå

På gruppnivå arbetar Bergman Vision med att bygga sammanhållning och tillit i team. Resilienta grupper kännetecknas av god kommunikation, öppenhet och förmåga att anpassa sig till förändringar. Genom workshops och gemensamma övningar hjälper Bergman Vision grupper att stärka sina relationer, utveckla bättre konflikthanteringsfärdigheter och bygga upp en samarbetskultur som underlättar effektivt arbete även under press. Grupperna lär sig att gemensamt identifiera och hantera förändring och motstånd, vilket gör dem mer motståndskraftiga och produktiva.

  1. Organisationsnivå

På organisationsnivå fokuserar Bergman Vision på att utveckla strukturer och processer som stödjer resiliens och hållbarhet. Detta innefattar att implementera förändringsprocesser som hjälper organisationen att hantera motstånd och anpassa sig till nya förutsättningar. Bergman Vision hjälper också organisationer att skapa en arbetskultur som värdesätter återhämtning och långsiktig hållbarhet, vilket förbättrar både produktivitet och arbetsklimat. Genom att bygga in resiliens i organisationens strategi och ledarskap ökar möjligheterna till ökad måluppfyllelse och långsiktig framgång.

Genom att arbeta på alla dessa nivåer hjälper Bergman Vision organisationer att skapa en robust grund som gör det möjligt för medarbetare och team att arbeta mot gemensamma mål, hantera utmaningar och samtidigt bibehålla sin energi och motivation över tid.

Forskning och referenser

Organisatorisk resiliens : Vad är det som gör organisationer livskraftiga? av Stefan Tengblad, Margareta Oudhuis, Studentlittertur, 2014

Resiliens och självledarskap, för framgång och återhämtning, Bergman Susanne, Spirula förlag, 2021

Ledarskapsutveckling

Bergman Vision baserar sina ledarskapsprogram på Full Range Leadership Model (FRLM), en metod som kombinerar olika ledarstilar för att skapa flexibla och anpassningsbara ledare.

FRLM fokuserar särskilt på ett empatiskt och tillitsbaserat ledarskap för att stärka organisationens effektivitet och engagemang. Modellen spänner över allt från auktoritativa till transformativa ledarstilar, där ledaren tydligt förmedlar visioner och inspirerar medarbetare att bidra till organisationens utveckling. En transformativ ledare inom denna modell ser varje individ, vilket skapar en djupare förståelse för medarbetares unika drivkrafter och behov.

De fyra grundpelarna inom transformativt ledarskap är:

  • Idealiserad påverkan: Ledaren fungerar som en moralisk förebild och föregår med gott exempel.
  • Inspirerande motivation: Ledaren skapar en stark koppling mellan mål och visioner, vilket ger medarbetare motivation och engagemang.
  • Intellektuell stimulans: Ledaren uppmuntrar till nytänkande och idéer som bidrar till utveckling.
  • Individuell omtanke: Ledaren visar genuin omsorg genom att stödja varje medarbetare utifrån deras specifika behov.

I Bergman Visions ledarskapsprogram används FRLM som ramverk för att bygga upp ledare som skapar en trygg och tillitsfull arbetsmiljö, där medarbetare känner sig bemyndigade att ta initiativ och bidra till innovation. Tillitsbaserat ledarskap ger medarbetare frihet och ansvar, vilket stärker självtilliten och främjar ett kreativt arbetsklimat. Detta uppmuntrar även öppen kommunikation och samarbete, vilket stärker lagandan och möjliggör effektiv problemlösning.

Empatiskt ledarskap bidrar till att skapa en arbetsmiljö där medarbetare känner sig sedda och uppskattade, vilket ökar motivationen och samhörigheten i teamet. Tillsammans bidrar dessa ledarskapsstilar till en kultur där empowerment och samarbete är centralt, vilket gör att organisationen står stark i mötet med förändring och kan driva utveckling framåt.

Forskning och referenser

Transformational and transactional leadership: A meta-analytic test of their respective validity av Judge & Piccolo (Journal of Appliced Psychology 2004, Vol 89, No 5, s 755-768)

Authentic leadership development: Getting to the root of positive forms of leadership av Avolio & Gardner (The Leadership Quarterly 2005, 16, s 315-338)

En liten bok om ledarskap av Stefan Söderfjäll (2018) Type and tell, 2018

Ledningsgruppsutveckling

Norsk forskning inom ledningsgruppsutveckling har identifierat flera nyckelområden för att bygga effektiva ledningsgrupper.

Norska forskare som Henning Bang och Thomas Nesset Midelfart mfl har framhållit vikten av strukturerad gruppdynamik, tydlig målfokusering och utveckling av sociala och emotionella färdigheter för att skapa en effektiv ledningsgrupp.

  1. Strukturerad gruppdynamik och rollklarhet

    Forskning visar att ledningsgrupper behöver tydliga strukturer för samarbete och väl definierade roller. Otydlighet kring roller och ansvar kan leda till ineffektivitet och konflikter. Att arbeta med klargörande av roller och ansvarsområden är därför centralt i utvecklingsprocessen. Dessutom lyfter Bang mfl fram att strukturerade mötesformer, där alla röster hörs och inkluderas, är avgörande för ledningsgruppens effektivitet.

  2. Målfokusering och strategisk inriktning

    Ett annat centralt område är målfokus. Enligt norsk forskning behöver ledningsgrupper ha ett gemensamt strategiskt fokus för att kunna driva organisationen framåt. Detta innebär att varje ledningsgruppsmedlem förstår och delar visionen och att gruppen arbetar tillsammans för att sätta relevanta och tydliga mål. En tydlig strategisk inriktning hjälper ledningsgruppen att skapa enhet och riktning, vilket gör arbetet mer effektivt och målmedvetet.

  3. Sociala och emotionella färdigheter

    Sociala och emotionella färdigheter – som empati, lyhördhet och förmåga att hantera konflikter – är avgörande för gruppens samarbetsklimat. Bang mfl forskning betonar hur social kompetens hos ledningsgruppens medlemmar bidrar till bättre beslut, högre samarbetsförmåga och ett mer tillitsfullt klimat. Att aktivt arbeta med att utveckla dessa färdigheter stärker relationerna mellan gruppmedlemmarna och gör det lättare att skapa ett öppet och konstruktivt arbetsklimat.

  4. Tillit och psykologisk trygghet

    Ledningsgrupper där medlemmarna upplever psykologisk trygghet och tillit som en grund för effektiv ledningsgruppsutveckling är mer effektiva. När gruppmedlemmarna känner sig trygga med att dela sina åsikter och vågar ta upp konflikter, ökar kvaliteten på diskussionerna och beslutens genomförbarhet. En trygg atmosfär, där medlemmarna kan vara sig själva och inte behöver oroa sig för att bli bedömda, skapar förutsättningar för långsiktig effektivitet och innovation.

Sammanfattningsvis visar norsk forskning att ledningsgruppsutveckling blir framgångsrik när det finns en balans mellan strukturella faktorer, gemensam strategisk inriktning och utveckling av sociala färdigheter och psykologisk trygghet. Genom att arbeta kontinuerligt med dessa områden kan ledningsgrupper utvecklas till att bli effektiva och samarbetsinriktade team som bidrar till organisationens övergripande mål och framgång.

Forskning och referenser

Effektiva ledningsgrupper, Bang, Henning, Midelfart, Thomas, Nesset, Bokmal 2019, Oslo

Uppskattande ledarkonst – Språkets betydelse för ledarskapets utmaningar, Bergman, S, Blomqvist, C, Studentlitteratur 2020

Kultur & kulturutveckling

Bergman Vision arbetar med kulturutveckling genom en kombination av strukturerade strategier och systemiska metoder som främjar hållbar förändring.

En central del i detta arbete är användningen av berättelsen och språket som verktyg för att utveckla kulturen och forma nya beteendemönster.

Strukturer och strategier för kulturutveckling

Bergman Vision integrerar kulturutveckling direkt i organisationens strukturer och strategier för att säkerställa att förändringarna får genomslag på alla nivåer. Genom att anpassa organisatoriska riktlinjer, processer och system till de önskade kulturella värderingarna och beteendena, skapar Bergman Vision en struktur som stöder och uppmuntrar. Dessa strukturella förändringar gör att kulturutvecklingen blir en naturlig del av organisationens strategi, vilket stärker implementeringen och långsiktigheten.

Systemiska arbetssätt med fokus på språk och berättelse

Genom systemiska arbetssätt ser Bergman Vision till att hela organisationen engageras i kulturutvecklingen. I detta sammanhang är språket och berättelsen avgörande verktyg. Språket formar människors förståelse av organisationen, och genom att aktivt introducera nya berättelser och använda ett uppskattande språk, hjälper Bergman Vision organisationer att skapa en positiv och framtidsinriktad kultur. Dessa berättelser belyser önskvärda beteenden och värderingar, vilket inspirerar medarbetare att agera i linje med den nya kulturen.

Berättelserna och språket tjänar som modeller för hur medarbetare kan interagera och förhålla sig till varandra och organisationen. Genom att kontinuerligt lyfta fram framgångsexempel och skapa dialoger kring värderingar och beteenden, bidrar Bergman Vision till att de nya kulturella normerna blir levande och integrerade i det dagliga arbetet.

Sammanfattningsvis hjälper Bergman Vision organisationer att skapa en stark och sammanhållen kultur genom strategiska strukturer och ett genomtänkt språkbruk, vilket driver fram nya beteendemönster och en positiv, hållbar organisationskultur.

Forskning och referenser

Uppskattande ledarkonst – Språkets betydelse för ledarskapets utmaningar, Bergman, S, Blomqvist, C, Studentlitteratur 2020

Organizational wisdom and executive courage, Cooperrider, David Srivastva, Suresh, Jossey-Bass Inc, Publishers, 1998

The business of building a better world, David Cooperrider, Audrey Selian, Berrett-Koehler Publishers, 2021

The appreciative organization, Harlene Anderson, David Cooperrider, Kenneth Gergen, Taos Institute Publication 2008

Slutligen, har du några frågor? Eller vill du veta mer om hur jag kan hjälpa dig och ditt företag? Kontakta mig så berättar jag med.

Bergman Vision bygger på verifierad forskning