Susanne Bergman – från svarta däck till organisationsförändring

Att växa upp i en företagarfamilj var en livsstil och något självklart under min uppväxt. Som barn och senare vuxen, följde jag min fars stora engagemang och glöd i uppgångar och nedgångar i sitt företag inom bilverkstad och däckförsäljning.

En stark vilja skapar förutsättningar

Att hantera motgångar och nedgångar var något som jag levde med och lärde mig att hantera som barn. Jag hade även turen att få växa upp i en tid utan curlande. Just detta gav mig på sikt en stark tro på mig själv samt dessutom att man trots allt fixar livet.

Möjligheten att så självklart få springa runt i en manlig verkstadsmiljö har jag haft glädje av hela livet. Det har även gett mig en stor respekt för de uppgifter och det unika hantverk som ingår i så många verksamheter.

Att förstå sammanhang – genom det enkla

Idag när jag arbetar med organisation och förändringar av olika slag ger jag fortfarande exempel från den lilla verksamheten som jag följt i alla år. När situationer blir för komplicerade och stora behöver vi förstå orsak och verkan i det lilla sammanhanget. Att förstå sammanhanget i det lilla skapar mening.

Att föra organisationen framåt

Under närmare 30 år har jag mött allt från präster, byggjobbare, forskare, terapeuter, säljare, företagare och ledningsgrupper inom de mest skiftande branscher.

Faktum är att mönster mönster går igen, oavsett verksamhet. Vi är alla människor som ska försöka hantera ett uppdrag och roller så bra som möjligt.

Susanne Bergman tar dig bort från det linjära

Under åren har jag utvecklat ett ”tredimensionellt” seende för att snabbt hjälpa organisationer framåt. Ofta försöker man lösa problemen linjärt och tappar bort analysen om orsak och verkan. Lika ofta har man olika berättelser och löser problem genom att dra i olika trådar var för sig. Det gör ofta knuten hårdare att lösa upp. Vi behöver oftare arbeta med det som ger människor mening i situationen och samskapa förändringar.

Med en cowboys skarpa blick

Ibland tänker jag att jag tittar på en organisation som Clint Eastwood i en grym cowboyfilm. Gömd i skuggan under brättet på en cowboyhatt ser han med skarp blick allt som sker i omgivningen. På avstånd ser han exakt när det är dags för nästa drag. Den blicken kan vi utveckla tillsammans. Inte minst om vi förstår mönster och sammanhang. Just då blir det lättare att begripa och då kommer resultaten.

Läs mer om Susannes olika tjänster.

Susanne Bergman

Om Susanne Bergman

Master of Science in systemic management and organisation

Fil. Kand. beteendevetare

Författare och skribent

Sing- and songwriter